Sárga veszedelem a szőlőben – megfeleződhet a termés az aranyszínű sárgaság miatt
A magyar borvidékek egyik legnagyobb fenyegetése ma a szőlő aranyszínű sárgaság (flavescence dorée) nevű betegség, amely akár 50%-kal is csökkentheti a termést. A kór már a hazai ültetvények jelentős részén jelen van, és ha nem sikerül időben megfékezni, komoly gazdasági és kulturális veszteséget okozhat.
Mi okozza a betegséget?
A kórokozó egy fitoplazma (Candidatus Phytoplasma vitis), amely a szőlő nedveiben él. A betegséget legfőképp az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) terjeszti, amely a szívogatás során egyik tőkéről a másikra viszi át a kórokozót.

A fertőzés nem gyógyítható – a beteg tőkék megsemmisítése és a kabóca elleni védekezés az egyetlen út.
Milyen tünetei vannak?
- A levelek sárgulnak (fehér szőlőfajtáknál) vagy vörösödnek (kékszőlőknél).
- A levéllemezek fonák felé kanalasodnak, háromszögletű formát öltenek, majd lehullanak.
- A hajtások gyakran elgyengülnek, kókadtan lógnak.
- A fürtök bogyói aszottá válnak, rossz ízűek lesznek, a cukortartalom alacsony, a savtartalom viszont magas marad.
Ezek a tünetek együtt oda vezetnek, hogy a szőlő minősége és mennyisége drasztikusan romlik.
Magyarországi helyzet
A betegség az utóbbi években rohamosan terjedt, és 2025 nyarára a magyar borvidékek mintegy 70%-át érintette – beleértve olyan ikonikus területeket is, mint a Somló. A szakemberek szerint, ha nem sikerül megállítani a terjedést, az egész magyar bortermelés jövője kerülhet veszélybe.

Mit lehet tenni?
Mivel gyógyítás nincs, a védekezés kulcsa a korai felismerés és a megelőzés:

- fertőzött tőkék kivágása és megsemmisítése,
- az amerikai szőlőkabóca elleni célzott növényvédelem,
- csak ellenőrzött, vírus- és fitoplazmamentes szaporítóanyag telepítése,
- a gazdák és szőlősgazdák folyamatos tájékoztatása és bevonása.
Miért fontos mindez?
A szőlő és a bor a magyar kultúra és gazdaság kiemelt része. Egy ilyen járvány nemcsak a gazdákat, hanem a borászatokat, vendéglátást, turizmust és végső soron a fogyasztókat is érinti. A szőlő aranyszínű sárgaság elleni küzdelem tehát közös ügyünk: ha sikerül lassítani a terjedést, megőrizhetjük borvidékeink értékeit a következő generációk számára is.